- Co to jest menopauza?
- Menopauza – czy dotyczy tylko starszych osób?
- Zmiany hormonalne w organizmie w okresie menopauzy
- Co się dzieje w trakcie menopauzy?
- Łagodzenie objawów menopauzy
- Niezbędne produkty w diecie w okresie klimakterium
Co to jest menopauza?
Menopauza to fizjologiczny etap w życiu każdej kobiety i osoby z macicą, w którym dochodzi do zahamowania regularnych menstruacji oraz wygasania czynności jajników oraz przeprogramowania gospodarki hormonalnej.
Stanowi okres przejściowy pomiędzy etapem dojrzałości płciowej i zdolności do rodzenia dzieci a etapem starości. Może trwać nawet kilka lat. Czy wiesz, że okres pomenopauzalny u osób w krajach rozwiniętych czasami obejmuje nawet jedną trzecią ich życia?
Menopauza – czy dotyczy tylko starszych osób?
Menopauza, czyli ustępowanie menstruacji i wygasanie czynności jajników pojawia się zazwyczaj u osób pomiędzy 40. a 58. rokiem życia. Według wielu dostępnych badań naukowych im wcześniej rozpoczyna się menopauza, tym więcej skutków ubocznych ze sobą niesie.
Więcej o tym temacie przeczytasz w artykule: przedwczesna menopauza.
Zmiany hormonalne w organizmie w okresie menopauzy
W przypadku osób wchodzących w okres menopauzy następuje zmiana profilu hormonalnego.
Dochodzi do zmniejszenia syntezy hormonów płciowych, takich jak estradiol, progesteron i androstendion. Dodatkowo zmniejsza się poziom białka wiążącego hormony płciowe (SHBG), co automatycznie zwiększa oddziaływanie androgenów (tak zwanych „męskich” hormonów płciowych) na organizm.
Zaburzenia metaboliczne w trakcie menopauzy
W czasie menopauzy często dochodzi do zaburzeń metabolicznych.
W okresie klimakterium w surowicy krwi zauważa się wzrost stężenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL cholesterolu oraz trójglicerydów z jednoczesnym spadkiem frakcji HDL. Zwiększa się wtedy ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby układu krążenia. Należy kontrolować w diecie podaż sodu i potasu ze względu na ciśnienie krwi, które może wzrosnąć.
Insulinooporność a menopauza
W okresie menopauzy nierzadko następuje spadek wrażliwości organizmu na insulinę, co w dłuższej perspektywie może prowadzić do rozwoju insulinooporności, upośledzonej tolerancji glukozy oraz cukrzycy typu 2 (pierwszym charakterystycznym objawem są uderzenia gorąca).
U osób w okresie menopauzy zauważa się również osłabienie kośćca. Rośnie ryzyko złamań, a w najgorszym przypadku grozi osteoporoza wraz z utratą masy kostnej.
Menopauza a ryzyko nowotworów
Menopauza i okres pomenopauzalny to także zwiększone ryzyko pojawienia się niektórych nowotworów (głównie nowotworów hormonozależnych).
Najczęściej są to:
rak sutka,
rak trzonu macicy.
W Polsce rak sutka dotyczy około 19% zachorowań spośród wszystkich nowotworów złośliwych (zachoruje na niego średnio co 10. osoba z macicą).
Przyrost masy ciała w okresie menopauzy
W okresie menopauzy często dochodzi do zwiększenia masy ciała. Niekoniecznie musi to być związane z nieodpowiednią dietą. Oczywiście, podjadaniu słodyczy niejednokrotnie towarzyszy wzrost wartości na łazienkowej wadze, jednak klimakterium to bardziej skomplikowany proces, niż nam się wydaje.
Żeby to zrozumieć, trzeba na początek zapoznać się z podstawami fizjologii człowieka.
Co się dzieje w trakcie menopauzy?
W trakcie menopauzy w organizmie zmienia się stosunek hormonów płciowych, co ma wpływ na gromadzenie tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha.
Tkanka tłuszczowa w okresie menopauzy staje się między innymi głównym miejscem syntezy i przemian hormonów płciowych. Jej wzrost w okolicach brzucha związany jest głównie ze zwiększoną syntezą androgenów, czyli „męskich” hormonów.
Dodatkowo obniżenie stężenia związku wiążącego hormony płciowe (SHBG) przy menopauzie prowadzi do wzrostu stężenia wolnego testosteronu w surowicy krwi. Ten z kolei stymuluje receptory dla androgenów w tkance tłuszczowej brzucha, nasilając powstawanie otyłości brzusznej oraz insulinooporności.
Oczywiście, na gromadzenie tkanki tłuszczowej wpływają także brak ruchu i podjadanie, a sama tkanka tłuszczowa ma zdolność do syntezy cytokin prozapalnych, które mogą utrudniać odchudzanie.
Łagodzenie objawów menopauzy
Nieprzyjemne i utrudniające codzienne funkcjonowanie objawy można złagodzić poprzez odpowiednią dietę i uprawianie aktywności fizycznej. W czasie menopauzy należy również zwrócić szczególną uwagę na regenerację organizmu, sen i odpoczynek.
Odpowiednia dieta w okresie klimakterium
Dieta w menopauzie powinna obfitować we wszystkie niezbędne składniki odżywcze wspierające właściwą mineralizację kości, kwasy tłuszczowe konieczne do prawidłowej syntezy hormonów oraz produkty bogate w błonnik regulujący przemianę materii.
Dobowe spożycie energii w okresie menopauzy dostosowuje się indywidualnie do potrzeb danego organizmu, stanu zdrowia i masy ciała.
Niezbędne produkty w diecie w okresie klimakterium
Przy komponowaniu diety dla osoby w czasie menopauzy należy dążyć do pokrycia całkowitego zapotrzebowania organizmu na makroskładniki.
Przykładowy jadłospis powinien zawierać:
produkty bogate w węglowodany złożone, takie jak zbożowe produkty pełnoziarniste (na przykład płatki owsiane, mąki z pełnego przemiału, otręby),
produkty będące źródłem błonnika, jak warzywa, owoce ze skórką i rośliny strączkowe,
źródło białka, jak dobrej jakości mięso (indyk, cielęcina, podroby), produkty mleczne (jogurty niesłodzone, kwaśne mleko, sery kozie), nasiona roślin strączkowych,
zdrowe tłuszcze, czyli źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (tłuste ryby morskie, orzechy włoskie, nasiona lnu, nasiona słonecznika, oliwa, awokado).
Błonnik a dieta w menopauzie
Błonnik to włókno pokarmowe naturalnie występujące w zbożach, warzywach i strączkach.
Posiłki bogate w błonnik charakteryzują się większą objętością i sytością przy jednoczesnym zmniejszeniu kaloryczności, co wpływa na utrzymanie prawidłowej masy ciała. Dodatkowo obecność włókna pokarmowego w codziennej diecie reguluje motorykę jelit i ułatwia wypróżnianie oraz działa pozytywnie na poziom cholesterolu całkowitego w surowicy krwi, zmniejszając ryzyko chorób układu krążenia.
Kwasy tłuszczowe a menopauza
W okresie klimakterium powinno się szczególnie zadbać o włączenie do diety źródeł niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (ALA, EPA i DHA). Mają one działanie ochronne dla układu sercowo-naczyniowego, co zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru niedokrwiennego po menopauzie.
Ponadto stwierdzono, że włączenie do diety kwasów tłuszczowych EPA i DHA znacznie zmniejsza ryzyko nowotworu piersi u osób w okresie okołomenopauzalnym.
Przeczytaj też artykuł o budowie i rozwoju piersi.
Substancje zawarte w zdrowych tłuszczach (na przykład w oliwie, oleju lnianym czy oleju z wiesiołka) pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego i zmniejszają ryzyko depresji u osób po menopauzie. Wzbogacanie nimi posiłków pomaga regulować poziom glukozy i insuliny we krwi, co hamuje pojawianie się dokuczliwych uderzeń gorąca.
Wapń w diecie w trakcie menopauzy
Wapń stanowi jeden z głównych składników budulcowych szkieletu, a jego spożycie przez osoby w okresie okołomenopauzalnym jest ważne ze względu na ochronę przed osteoporozą i złamaniami kości.
Bogatym źródłem wapnia są mleko i jego przetwory (między innymi sery podpuszczkowe), a także konserwy rybne wraz z ośćmi. W przypadku osób borykających się z nietolerancją białka mleka krowiego zaleca się uzupełnianie wapnia z jego roślinnych źródeł, takich jak zielone warzywa liściaste (kapusta, brokuły, natka pietruszki, szpinak i szczaw) oraz orzechy laskowe.
Na lepsze przyswajanie wapnia ma wpływ obecność witaminy D oraz takich substancji w posiłku jak: laktoza, lizyna, inulina i niektóre formy kazeiny. Z kolei na wchłanianie tego pierwiastka niekorzystnie działa frakcja nierozpuszczalnego błonnika i dużych ilości tłuszczu w posiłku oraz obecność fosforu.
Niedobór witaminy D w okresie menopauzy
Witamina D to substancja niezwykle ważna pod kątem naszego zdrowia, a konkretnie odporności, płodności i prawidłowej syntezy hormonów, funkcjonowania poznawczego czy też budowy kośćca.
Źródłem witaminy D są produkty pochodzenia roślinnego i grzyby oraz produkty odzwierzęce. Synteza skórna witaminy D w naszych warunkach klimatycznych jest niestety mało wystarczająca.
Niedobór witaminy D związany z małą ekspozycją na słońce oraz ubogą dietą może mieć negatywnie działać na zdrowie kości, układ krążenia, metabolizm i funkcjonowanie układu nerwowego. Z tego powodu – zwłaszcza u osób w okresie menopauzy – należy zadbać o odpowiednią podaż witaminy D3.
Witamina K wśród niezbędnych składników odżywczych
Witamina K w ludzkim organizmie pełni kilka istotnych funkcji, między innymi bierze udział w wiązaniu jonów wapnia, wpływa na naczynia krwionośne, wchłanianie witaminy D oraz dystrybucję białek. Ponadto bezpośrednio oddziałuje na metabolizm kości, stymulując wzrost komórek kostnych i hamując dojrzewanie komórek kościogubnych.
Witaminę K wytwarzają nasze bakterie jelitowe, dodatkowo znajdziemy ją w zielonych warzywach (brukselce, sałatach, kapuście, szpinaku, zielonych szparagach), olejach roślinnych (oliwie, oleju sojowym), a także niektórych owocach (kiwi, winogronach, awokado). Bogatym źródłem witaminy K są fermentowane produkty mleczne i sery, masło oraz niektóre podroby (nerki).
Foliany
Witaminy z grupy B, a zwłaszcza foliany, są niezbędne do prawidłowego działania układu krwiotwórczego i układu nerwowego, w tym również funkcji poznawczych.
Suplementacja folianami u osób po menopauzie pozwala obniżać stężenie homocysteiny w surowicy krwi, zmniejszając tym samym ryzyko choroby niedokrwiennej serca, zawału serca i udaru mózgu.
Foliany wchodzą też w reakcje biochemiczne z takimi neuroprzekaźnikami, jak noradrenalina i serotonina, co pozytywnie wpływa na liczbę i gwałtowność uderzeń gorąca. Wysokie spożycie kwasu foliowego przez osoby w okresie pomenopauzalnym powiązane jest z rzadszym pojawianiem się nowotworu piersi.
Należy spożywać duże ilości warzyw liściastych, owoców cytrusowych, mięsa i podrobów. Bogatym źródłem folianów są także drożdże i pełnoziarniste zboża.
Fitoestrogeny
Fitoestrogeny wykazują podobne działanie do estradiolu, dzięki czemu mogą wpływać na zdrowie osób przechodzących menopauzę. Fitoestrogeny zmniejszają ryzyko raka piersi i redukują objawy psychosomatyczne.
Dodatkowo zmniejszają nieprzyjemne objawy ze strony układu moczowo-płciowego i regulują ciśnienie tętnicze. Dieta obfita w fitoestrogeny zapobiega utracie masy kostnej i chroni przed złamaniami.
Głównym źródłem fitoestrogenów są:
soja i jej przetwory (na przykład napoje sojowe),
nasiona roślin strączkowych (ciecierzyca, fasola),
nasiona słonecznika, orzeszki ziemne i siemię lniane,
jagody, winogrona i żurawina,
chude mleko krowie.
Unikaj przetworzonej żywności!
Duża ilość produktów przetworzonych w diecie to źródło substancji prozapalnych, działających negatywnie na cały organizm.
Wysoko przetworzona dieta sprzyja wzrostowi masy ciała, rozwojowi chorób serca oraz predysponuje do zespołu metabolicznego.
Dietę w menopauzie należy ułożyć w taki sposób, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych, mikro- i makroskładników. Dobrze skomponowana wyklucza produkty o wysokim indeksie glikemicznym (słodycze, słodzone napoje gazowane i soki, ciastka, słodzone fruktozą musli) oraz produkty zawierające tłuszcze nasycone trans (fast food, margaryny, gotowe potrawy do odgrzewania w mikrofali). Powinna natomiast skupiać się na produktach świeżych, sezonowych i gęstych odżywczo.
Tagi:
Podobne
Regularna porcja wiedzy prosto do Twojej skrzynki
Co tydzień dzielimy się z Tobą specjalnie wybranymi artykułami, które piszemy we współpracy z ekspertami medycyny i psychologii. Co Ty na to?
Regularna porcja wiedzy prosto do Twojej skrzynki
Co tydzień dzielimy się z Tobą specjalnie wybranymi artykułami, które piszemy we współpracy z ekspertami medycyny i psychologii. Co Ty na to?